Κλαυσί → Άγιος Λεωνίδης

  • hiking-trail-karpenisi
  • hiking-trail-klafsi-
  • hiking-trail-klafsi-
  • hiking-trail-klafsi
  • hiking-trail-klafsi-to-ag.leonidis
  • hiking-trail-klafsi-to-ag.leonidis

 

Μονοπάτι:  Μ 18  Κλαυσί - Άμπλας - Κακαλιουρέικα - Άγιος Λεωνίδης

Κυκλική διαδρομή 1:30 λεπτά - 2:00 ώρες
Η διαδρομή είναι εύκολη βαθμός δυσκολίας 1 σε κλίμακα από το 1 ως το 5.

 

 Εξοπλισμός για την διαδρομή:

• Μπαστούνι αναρρίχησης ή μπατόν για σκι
•Μποτάκια ή κλειστά παπούτσια
• Φαρμακείο πρώτων βοηθειών (ζητήστε από το ξενοδοχείο)
• Αντηλιακό για το πρόσωπο (ανάλογα την εποχή)
• Νερό (ανάλογα την εποχή)
• Μικρό σνακ για κολατσιό

Υψόμετρα:

Κλαυσί: 800m

 

Στην αρχή της διαδρομής κινούμαστε στον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στον Προυσό για 200 περίπου μέτρα, μέχρι να φτάσουμε στην γέφυρα του Κλαυσίου στα αριστερά. Διασχίζουμε την γέφυρα και παίρνουμε την κατεύθυνση προς Κακαλιουρέικα , λοξά δεξιά.
Ανηφορίζουμε τον δρόμο, προσπερνάμε την πρώτη διασταύρωση, αριστερά, για Άγιο Λεωνίδη, γιατί θα τον συναντήσουμε στην επιστροφή, και συνεχίζουμε για 100μ ακόμη . Στην αριστερή πάντα πλευρά, βρίσκουμε τα κόκκινα σημάδια που σηματοδοτούν όλο το μονοπάτι.
Η διαδρομή μας , έχει πυκνή χαμηλή βλάστηση, αποτελούμενη από βάτα, μικρούς θάμνους και πάσης φύσεως αγριόχορτα, ώσπου σχετική ταμπέλα, μας ενημερώνει ότι αριστερά βρίσκουμε την πηγή Άμπλας, και ευθεία το χωριό Κλαυσί .
Πρώτα θα επισκεφθούμε την πηγή Άμπλα, ένα μέρος από όπου αναβλύζει το νερό ασταμάτητα μέσα από την γη, και στην πορεία του ποτίζει τα λιγοστά καλλιεργήσιμα χωράφια της περιοχής, πριν ενωθεί με τον Καρπενησιώτη ποταμό. Εδώ, ο σύλλογος του χωριού, έχει φτιάξει υποδομές για πικ-νικ, στο υπέροχο ξέφωτο.
Αφού περιηγηθούμε στον χώρο επιστρέφουμε στην διαδρομή για το Κλαυσί .
Η διαδρομή μας, μέσα από το δάσος όπου μετά από μερικά ερειπωμένα παλιά σπιτάκια και ένα αναπτυσσόμενο κεδρόδασος, θα φτάσουμε στον ιδιόκτητο Νερόμυλο του Ξεκάρφωτου, ένα μικρό πέτρινο χτίσμα δίπλα στο ποτάμι που εκμεταλλευόμενο την ορμή του νερού μπορούσε να αλέσει τους σπόρους των κατοίκων και να τους μετατρέψει σε αλεύρι.
Στο σημείο αυτό βρίσκεται και το γραφικό τοξωτό γεφύρι Μαγκανιάρι που μας οδηγεί με ασφάλεια στην άλλη όχθη του ποταμού.
Εδώ, θα ανέβουμε στο επάνω επίπεδο του δρόμου, αριστερά και στα 100μέτρα στη διχάλα δεξιά, στα όμορφα σοκάκια του χωριού, θα δούμε μερικά όμορφα πέτρινα σπίτια. Στο τέλος του δρόμου συναντάμε την πλατεία του χωριού που φέρει το όνομα του Μάρκου Μπότσαρη. Σε αυτό το χώρο βρίσκεται και η μεγάλη πέτρινη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο.
Εδώ υπάρχουν ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία, όπου μπορούμε να ξαποστάσουμε.
Δεξιά από την εκκλησία, κατηφορίζει ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στο Παλαιοχριστιανικό Ναό του Αγίου Λεωνίδη, που χρονολογείται από τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Στον ναό σώζεται σήμερα ένα μέρος του ψηφιδωτού δαπέδου, αλλά γίνονται ανασκαφές για την ανάδειξη νεκροταφείου, παράλληλης περιόδου.
Συνεχίζοντας την διαδρομή στο μονοπάτι Μ18, μας οδηγεί μέσα από τους αγρούς στο επόμενο σημείο ενδιαφέροντος που είναι ο Άγιος Νικόλαος, ένα μικρό πέτρινο καλοσυντηρημένο ξωκλήσι, στον χώρο του οποίου συνήθιζαν οι κάτοικοι του χωριού να πραγματοποιούν εκδηλώσεις.
Διανύουμε το τελευταίο μέρος της διαδρομής μας καθώς πλησιάζουμε στη γέφυρα του Κλαυσίου και από εκεί δεξιά στα 200μ πάλι στο ξενοδοχείο «Νηνεμία».

* Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς στάση και με κανονικό ρυθμό περπατήματος, με μία στάση και πιο αργό ρυθμό είναι 2 ώρες.
*Απαραίτητα: μποτάκια καθώς σε μερικά σημεία η βλάστηση πραγματικά οργιάζει