Αξιοθέατα

sights_1

Το Καρπενήσι

Το αξιοθέατα στο Καρπενήσι βρίσκονται γύρω γύρω από την κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και τις κρήνες. Πλακόστρωτοι δρόμοι οδηγούν τον επισκέπτη από τα περιφερειακά πάρκινγκ στο κέντρο. 

H ονομασία του Καρπενησίου, σύμφωνα με την πιο ισχυρή εκδοχή, προέρχεται από την κουτσοβλάχικη λέξη "c â r p i n i s i", δηλαδή τόπος με πολλά σφεντάμια ή ψευτοπλατάνια.
Πολλοί είναι αυτοί, Έλληνες και ξένοι, που περιέγραψαν μέσα από τα λογοτεχνικά τους έργα και τα ταξίδια τους αυτή την ορεινή πολιτεία.

Ξεχωρίζει, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου που αγάπησε ιδιαίτερα το Βελούχι και τους ανθρώπους του.

Γράφει σχετικά: «...σαν μόνο επίπεδο κομμάτι έχει την πλατεία του Καρπενησίου. Και αυτή, όμως, κατηφοριστή. Αληθινή μικρογραφία μίας πολιτείας που έχει αητοφωλιές για χωριά, βράχους για χωράφια και χείμαρρους για γιδόστρατες, για δρόμους... Η φύση απαγόρευσε στο Καρπενήσι να έχει περισσότερα από 10 στρέμματα χωράφια... Μικρές λωρίδες γης, "κλεμμένες" από τα βραχότοπα και άλλες "αρπαγμένες" από τους όχτους των ποταμιών, βγάζουν λίγα κολοκύθια, φασόλια, πατάτες και το περιζήτητο καλαμπόκι για να θρέψουν τον πληθυσμό και να τον οπλίσουν ώστε να αντισταθεί στις θεομηνίες του ανέμου, του χιονιού και της κακοτοπιάς».

Ο Παραδοσιακός οικισμός των Κορυσχάδων

είναι ονομαστό χωριό, κυκλωμένο από έλατα, είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος, με πολλά παλιά αρχοντικά, αλλά και σύγχρονες κατασκευές που σέβονται την αρχιτεκτονική

Εκεί βρίσκεται  το ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων που το 1944, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φιλοξένησε τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, σήμερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Τηλέφωνο Μουσείου: 2237024996

Το Μουσείο είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη έως και Κυριακή 10:00- 15:00.

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα το Μουσείο θα παραμένει κλειστό.

sights_2
sights_4

To Μεγάλο Χωριό

Εδώ μπορείτε να περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια  του χωριού
Το Μεγάλο Χωριό είναι ένα γραφικό χωριό με ζωντανή και ζεστή ατμόσφαιρα.
Τα περισσότερα από τα πέτρινα σπίτια του αρχοντικού ανακαινίζονται τώρα.
Στα πλακόστρωτα δρομάκια θα ανακαλύψουμε το Λαογραφικό Μουσείο και τη μικρή αλλά ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη του.
Εδώ θα βρείτε όμορφα καταστήματα που σερβίρουν καφέ, γλυκά και ποτό.
(εδώ είναι και το πολύ παλιό καφενείο της Κυράς-Παρασκευής που φτιάχνει το περίφημο γαλακτομπούρεκο), αλλά και όμορφη θέα στην απέναντι κορυφογραμμή.
Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να αγοράσετε γλυκά κουταλιού, λικέρ, μέλι, βότανα και χειροποίητα ζυμαρικά από τα καταστήματα
που πωλούν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.
Το όνομα του είναι Μεγάλο Χωριό, παρά το όνομά του είναι ένα όμορφο, γραφικό, μικρό, καταπράσινο χωριό.
12 χλμ. Από το Καρπενήσι.

Τα Φιδάκια

είναι ένας παραδοσιακός οικισμός ο οποίος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1000μ περίπου Το μικρό χωριό με τα πέτρινα σπίτια, τα καλντερίμια και τα πλακόστρωτα δρομάκια είναι κτισμένο σε σημείο απ' όπου η θέα της Λίμνης Κρεμαστών είναι μοναδική. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, που έχει  παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και σκαλιστές πέτρες στο δάπεδο. Γύρω –γύρω   τα καλντερίμια που οδηγούν στις παραδοσιακές αλλά δυστυχώς έρημες γειτονιές.  Ανεβαίνοντας τα 92 σκαλοπάτια θα βρεθείτε στα πέντε αλώνια του χωριού. Ακόμη καλύτερη είναι η θέα προς τη λίμνη από τη θέση «Τσαγκαράλωνα», λίγο μετά  από τον οικισμό. Το σημείο δεν το χάνετε, καθώς έχει διαμορφωθεί σε τόπο αναψυχής με πέτρινα παγκάκια

sights_5
sights_3

Το Κεφαλόβρυσο

βρίσκεται στην διαδρομή προς  το Καρπενήσι. Εκεί έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες της Επανάστασης του 1821, στις 8 Αυγούστου 1823, όταν ο Μάρκος Μπότσαρης με δύναμη 450 Σουλιωτών επιτέθηκαν στην εμπροσθοφυλακή του τουρκικού στρατού. Σήμερα το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη και της μάχης στέκει εκεί, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες την ιστορική σημασία του Κεφαλόβρυσου. Εκτός των άλλων, αποτελεί ιδανική τοποθεσία για χαλάρωση και ξεκούραση. Αιωνόβια πλατάνια δεσπόζουν σε όλη την παραποτάμια περιοχή και κάπου ανάμεσα τους  υπάρχει μία τεχνητή λιμνούλα της οποίας τα νερά ανανεώνονται με φυσική ροή από τις πηγές της περιοχής. Μια ταβέρνα σερβίρει τοπικούς μεζέδες και καφέ !

Η Μαύρη Σπηλιά

Must Go! Ένα από τα σημεία must της ευρύτερης περιοχής του Καρπενησίου, είναι η Μαύρη σπηλιά. Η Μαύρη Σπηλιά  είναι στην μέση περίπου της διαδρομής του ομωνύμου φαραγγιού δεν είναι πια κρυμμένο μυστικό, αλλά μια από τις αγαπημένες στάσεις των ταξιδιωτών μετά το διάσημο μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας.

Το εύκολο κομμάτι ξεκινάει λίγο μετά το αλλαντοποιείο του Στερεμένου, πριν την μπεντένια γέφυρα που πηγαίνει στον Τόρνο αριστερά.
Μια πέτρινη βρύση βρίσκεται στην αρχή του μονοπατιού. Η διαδρομή μετά την ξύλινη γέφυρα σε μεταφέρει σε ένα τοπίο ονειρικό με αλλεπάλληλους καταρράκτες και μικρές λιμνούλες. Σίγουρα οι νεράιδες κάνουν πάρτυ εκεί κάθε που σουρουπώνει !

Το μονοπάτι είναι βατό και με σήμανση, που μπορούν να το περπατήσουν και  παιδιά. Το δύσκολο μέρος αρχίζει μετά τη Μαύρη Σπηλιά, στη λεγόμενη Via Ferrata, που συνεχίζει μέσα στο φαράγγι αλλά θέλει ειδικό εξοπλισμό και, οπωσδήποτε, έναν έμπειρο οδηγό για τους αρχάριους. Τις ημέρες που βρέχει πρέπει να είσαι λίγο προσεκτικός στο μονοπάτι γιατί,  η λάσπη δημιουργεί έναν ολισθηρό συνδυασμό με τα πεσμένα φύλλα. Προτού ξεκινήσετε, φορέστε γαλοτσάκια ή ορειβατικά παπούτσια για πιο ασφάλεια.

Βαθμός δυσκολίας 1  από το 1-5

Black Cave Proussos