Ninemia Stay & Play

Sights of karpenisi

Το αξιοθέατα στο Καρπενήσι βρίσκονται γύρω γύρω από την κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και τις κρήνες. Πλακόστρωτοι δρόμοι οδηγούν τον επισκέπτη από τα περιφερειακά πάρκινγκ στο κέντρο.

H ονομασία του Καρπενησίου, σύμφωνα με την πιο ισχυρή εκδοχή, προέρχεται από την κουτσοβλάχικη λέξη “c â r p i n i s i”, δηλαδή τόπος με πολλά σφεντάμια ή ψευδοπλατάνια.

Πολλοί είναι αυτοί, Έλληνες και ξένοι, που περιέγραψαν μέσα από τα λογοτεχνικά τους έργα και τα ταξίδια τους αυτή την ορεινή πολιτεία.

Ξεχωρίζει, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου που αγάπησε ιδιαίτερα το Βελούχι και τους ανθρώπους του.

Γράφει σχετικά: «…σαν μόνο επίπεδο κομμάτι έχει την πλατεία του Καρπενησίου. Και αυτή, όμως, κατηφοριστή. Αληθινή μικρογραφία μίας πολιτείας που έχει αητοφωλιές για χωριά, βράχους για χωράφια και χείμαρρους για γιδόστρατες, για δρόμους… Η φύση απαγόρευσε στο Καρπενήσι να έχει περισσότερα από 10 στρέμματα χωράφια… Μικρές λωρίδες γης, “κλεμμένες” από τα βραχότοπα και άλλες “αρπαγμένες” από τους όχτους των ποταμιών, βγάζουν λίγα κολοκύθια, φασόλια, πατάτες και το περιζήτητο καλαμπόκι για να θρέψουν τον πληθυσμό και να τον οπλίσουν ώστε να αντισταθεί στις θεομηνίες του ανέμου, του χιονιού και της κακοτοπιάς».

Όταν όμως λέμε Καρπενήσι δεν εννοούμε την πόλη. Περιλαμβάνει τη γύρω περιοχή όπου βρίσκονται τα αληθινά αξιοθέατα!

κοντινα χωρια

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ

Σαν να σταμάτησε ο χρόνος στον παραδοσιακό οικισμό Κορυσχάδες, αφήνοντας άθικτη την πανέμορφη ορεινή τοπική αρχιτεκτονική.

ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

Ένα απο τα πιο γραφικά χωριά της Ευρυτανίας και σίγουρα το δημοφιλέστερο! Ένας must προορισμός για όλους τους επισκέπτες της Ευρυτανίας.

ΠΑΛΙΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ

Το Παλιό Μικρό Χωριό, στέκεται αγέρωχο χτισμένο μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος. Μετά την κατολίσθηση του βουνού πολλοί κάτοικοι μετακινήθηκαν πιό χαμηλά και ίδρυσαν το Νέο Μικρό Χωριό

ΦΙΔΑΚΙΑ

Το χωριό Φιδάκια που είναι από τα ωραιότερα χωριά της Στερεάς Ελλάδας. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός κοντά στον οποίο υπάρχει και το σημείο θέασης της λίμνης των κρεμαστών, “Τσαγκαράλωνα”.

ΚΛΑΥΣΙ

Το ελατοσκέπαστο χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Κώνισκος. Έχει συγκλονιστική θέα στην κοιλάδα της Ποταμιάς, στον Καρπενησιώτη ποταμό και το βουνό της Χελιδόνας!

ΒΟΥΤΥΡΟ

Το Βουτύρο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πολύ κοντά στο ξενοδοχείο και εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη πέτρινη εκκλησία του νομού η Αγία Παρασκευή, μεγαλόπρεπη και βυζαντινόρυθμη.

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ

Το Κεφαλόβρυσο αποτελεί μια όαση δροσιάς στο Καρπενήσι. Γραφικά μονοπάτια μέσα στα δέντρα, ξύλινα γεφυράκια με θέα το ποτάμι και περίπατοι μέσα σε τρεχούμενα νερά & υπεραιωνόβια δέντρα.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Γνωστό και ώς “Λάσπη” βρίσκεται  ανάμεσα σε μια κατάφυτη έκταση καστανιών, πλατανιών, καρυδιών και άλλων οπωροφόρων δένδρων, που πλαισιώνονται από έλατα. Το Χειμώνα “θάβεται” από το χιόνι αφού βρίσκεται αμέσως μετά το Βελούχι.

ΚΡΙΚΕΛΛΟ

Το φημισμένο κεφαλοχώρι εκτός από το γεγονός ότι το διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, προσφέρει την πιο εύκολη πρόσβαση προς το φαράγγι Πάντα Βρέχει! Μια εκπληκτική εκδρομή για τους λάτρεις της φύσης και του καλού φαγητού!

ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

ΜΑΥΡΗ ΣΠΗΛΙΑ

Κάποτε ήταν ένα καταφύγιο σε δύσκολες ιστορικές εποχές. Το μοναδικό απομεινάρι από τότε είναι ένας πέτρινος τοίχος που σχεδόν φράζει την είσοδό της σπηλιάς. Τώρα το μονοπάτι της μάυρης σπηλιάς έχει γίνει αγαπημένο αξιοθέατο όλων των επισκεπτών της περιοχής!

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Στο δρόμο προς το Μοναστήρι του Προυσού η θέση «Κλειδί» κόβει την ανάσα. Ο σκαμμένος βράχος κάτω από τον οποίο περνάει ο δρόμος δημιουργεί δέος δίνοντας την εντύπωση ότι αιωρείται. Αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια και εντυπωσιακά σκηνικά!

ΤΣΑΓΚΑΡΑΛΩΝΑ

Από τη θέση Τσαγκαράλωνα μπορείτε να θαυμάσετε τη λίμνη των κρεμαστών σε όλο της το μεγαλείο. Η θέση αυτή θεωρείται το μπαλκόνι της Ευρυτανίας!

ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ

Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη και ίσως η ποιο όμορφη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’60 σαν αποτέλεσμα της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ

Το στέμμα του Καρπενησίου! Η Γαμήλια τούρτα της Ευρυτανίας! Μια μοναδική εμπειρία διάσχισης του φαραγγιού κάτω από τους καταρράκτες που στάζουν σαν να βρέχει πάντα!
Το φαράγγι έχει 3 διαφορετικές εισόδους και είναι ιδανικό για river trekking. Μετά από 45 λεπτά διαδρομής θα συναντήσετε τους καταρράκτες όπου μπορείτε και να κολυμπήσετε!

ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΝΙΑΝΗΣ

Το φαράγγι της Βίνιανης είναι μικρό αλλά όμορφο και αποτελεί  αξιοθέατο για την περιοχή και το επιλέγου νοι λάτρεις του canoying. Το φυσικό τοπίο  είναι εντυπωσιακό καθώς όλη η διαδρομή ακολουθείται από τρεχούμενα πεντακάθαρα νερά, και 3 καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να έχει ύψος 30 μέτρων.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΡΝΟ

Το Μικρό Πάντα Βρέχει, ένα μικρό εντυπωσιακό  φαράγγι, στο χωριό Τόρνος.  Με εύκολη πρόσβαση είτε μέσα από το Χωριό ακολουθώντας το μονοπάτι, είτε περιφερειακά με το αυτοκίνητο μέχρι όπου πάει. Σαν κρυστάλλινη βροχή τρεχούμενα νερά δημιουργούν εντυπωσιακούς καταρράκτες, ενώ παντού σχηματίζονται μικρά ουράνια τόξα, που κάνουν το τοπίο να μοιάζει παραμυθένιο.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

Υπάρχουν δύο διαδρομές για να προσεγγίσεις την παραλία στα  Αμπέλια Ευρυτανίας, μια από τον δρόμο για Προυσσό και η άλλη από τη διαδρομή Μηλιά, Σελλά, Φιδάκια. Από όπου και αν πάτε θυμηθείτε τη στενή σιδερένια κρεμαστή γέφυρα (τύπου “Belly”) που είναι σφηνωμένη σε αντικριστά βράχια. Από κάτω της βρίσκεται η παραλία.
Πολλά βαθύσκιωτα πλατάνια ντύνουν παντού τον τόπο, ενώ η ψιλή ποταμίσια άμμος  δημιουργεί μια φανταστική παραλία, εκεί στον Τρικεριώτη ποταμό, που στο στενό αυτό σημείο αργοκυλά νωχελικά τα καθαρά νερά του, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για κολύμπι.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ

Απόκρημνο με 8 μεγάλους καταρράκτες, οι δύο πάνω απο  25 μ. ύψος, είναι ο κατάλληλος προορισμός για  περιπέτεια  και αδρεναλίνη, ειδικά για τους λάτρεις του canyoning. Το φαράγγι του Βόθωνα-Καρίτσας είναι πολύ εντυπωσιακό, βρίσκεται στον δρόμο για τον Προυσό, ξεκινάει από το χωριό Καρίτσα και καταλήγει στον Καρπενησιώτη ποταμό. Το χαρακτηρίζει στο σύνολο του, ένα επιβλητικό άγριο φυσικό τοπίο ενώ προς το τέλος της διαδρομής έχει λίμνες.
Απαιτείται οδηγός

ΜΟΥΣΕΙΑ & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΣΟΥ

Τηλ. 22370-80717 & 80726 & 80705
Στη Μονή λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με μέρος των θησαυρών, όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη.
Οι σήμερα σωζόμενες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υπάρχουν δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Πολύ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης, που χρονολογείται στα 1810.

ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Το πρώτο Μουσείο Βουνού της Ελλάδας, βρίσκεται στο Καρπενήσι και είναι αφιερωμένο σε όλες τις δραστηριότητες του βουνού και στους λάτρεις των ορεινών προορισμών.  Δημιουργήθηκε αποκλειστικά από δωρεές ορειβατών, χιονοδρόμων και αθλητών που έχουν διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις δραστηριότητες  Βουνού.

Το Μουσείο αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο του Μουσείου μπορεί κανείς να δει σημαντικά αντικείμενα όπως από την πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου και αναφορές σε δράσεις και στον τρόπο διαβίωσης στο βουνό.

ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

O βασικός στόχος του Κέντρου είναι να αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό μέσα από τη συνοπτική διήγηση της ιστορίας της Ευρυτανίας. Ο στόχος είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για περαιτέρω γνωριμία μέσα από το σύνολο της ιστορικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής.

Η έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη της Ευρυτανίας διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη ιστορία με την παρουσίαση σημαντικού αρχειακού υλικού και αντιγράφων σημαντικών εκθεμάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση περιλαμβάνει σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό και διαδραστικά μέσα, τα οποία δημιουργούν μια μοναδική μουσειακή εμπειρία.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Τηλ: 22370-24996
Το ιστορικό χωριό των Κορυσχάδων απέχει μόλις 5χλμ από το Καρπενήσι. Αποτελεί ένα ακόμη χωριό της Ευρυτανίας που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η ιστορικότητα του έγκειται στο γεγονός ότι τον Μάιο του 1944 η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) πραγματοποιεί στο σχολείο του χωριού την πρώτη εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση Ελλήνων. Σε αυτό συμμετέχουν με σκοπό την πολιτική τους οργάνωση, 176 Εθνοσύμβουλοι, οι οποίοι είχαν εκλεγεί κατά τόπους ελεύθερα από τους Έλληνες πολίτες σε μυστικές εκλογές που είχαν προηγηθεί, οι εργασίες του συμβουλίου κράτησαν από τις 14 έως τις 27 Μαΐου.

Με τη λήξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου εγκρίθηκε το ψήφισμα: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό». Το Μουσείο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Τηλ.: 22370- 41502
Το Λαογραφικό Μουσείου Μεγάλου Χωριού στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό πλήρως ανακαινισμένο, τριών επιπέδων. Το Υλικό που εκτίθεται σε αυτό αποτελεί προσφορά των ντόπιων.

Στο πρώτο επίπεδο μπορεί κανείς να θαυμάσει σε ένα όμορφο χώρο τα παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων του Μεγάλου Χωριού αλλά και να δει από κοντά οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία.

Στο ισόγειο του αρχοντικού που είναι και η είσοδος για το εσωτερικό του μουσείου, υπάρχει το παλιό ρολόι του χωριού το οποίο λειτουργούσε αδιάκοπα από το 1926 ως το 1988, αν παρατηρήσει κανείς το ρολόι με προσοχή μπορεί να διακρίνει τις τρύπες στο δίσκο του από τις σφαίρες των Γερμανών κατά την είσοδο τους στο χωριό στα χρόνια της κατοχής.

Στο μουσείο φιλοξενούνται αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παραδοσιακές στολές καθώς και η βιβλιοθήκη του μουσείου με περισσότερους από 5000 τίτλους διαφόρων θεματικών κατηγοριών Θα το βρείτε περπατώντας τα σοκάκια του χωριού ακολουθώντας τις ταμπέλες.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Τηλ.: 22370 – 41023
http://www.mikrohorio.gr/
Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Παλιού Μικρού Χωριού. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές Μικροχωριτών και εκτίθενται σε πέντε αίθουσες.

Τα εκθέματα παρουσιάζονται με χρονολογική – θεματική σειρά και δείχνουν την ατομική, οικογενειακή και συλλογική ζωή και δράση των κατοίκων του χωριού, στους προηγούμενους αιώνες, καθώς και τη συμβολή τους στους αγώνες για ανεξαρτησία και δημοκρατία από την Επανάσταση του 1821 ως τον B´ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση.

Οι συλλογές περιλαμβάνουν ιστορικά έγγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ονόματα αγωνιστών, πεσόντων, εκτελεσθέντων και θυμάτων, εικόνες από την κατοχή, το χρονικό της ιστορικής μάχης του Μικρού Χωριού, απομεινάρια από το τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης, όπως και οικιακό – αγροτικό εξοπλισμό κ.ά.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΡΝΟΥ

Τηλ.: 6979013258, 22370-80498 (κος Μάρκος Σπυρίδων)

Το χωριό είναι ελατοσκέπαστο, με τα λιθόκτιστα σπίτια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε αμπέλια, που φύονται σε χωράφια πεζούλες (αναβαθμίδες).

Στον Τόρνο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τη φύση ακολουθώντας μονοπάτια – διαδρομές, κάποιες από τις οποίες ενδείκνυνται για απαιτητικούς πεζοπόρους. Όλες οι διαδρομές, από το ξεκίνημα τους, είναι σηματοδοτημένες.

Το μουσείο στεγάζεται στο ανακαινισμένο Παλιό Δημοτικό Σχολείο. Φιλοξενεί εκθέματα, όπως παλιά γεωργικά και οικιακά είδη, εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούνταν για την κτηνοτροφία καθώς και εργαλεία από επαγγέλματα που χάθηκαν. Επίσκεψη μόνο κατόπιν επικοινωνίας  6977216850
(κος Κωνσταντόπουλος Ιωάννης)

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΔΟΜΙΑΝΩΝ

Η ίδρυση της μονής τοποθετείται πιθανότατα κατά τον 16ο αιώνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν πυρπολήθηκε δυο φορές, μία το 1611, επειδή οι μοναχοί έλαβαν μέρος στο επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου Φιλοσόφου, και μία το 1770, στα γεγονότα των Ορλωφικών.

Η είσοδος στο Ναό γίνεται από 3 χαμηλές ξύλινες πόρτες. Η βορινή πόρτα είναι γνωστή σαν «πόρτα του Καραϊσκάκη» γιατί απ’ αυτή μπαινόβγαιναν ο ίδιος και άλλοι πρωτοστάτες του αγώνα την ώρα του κινδύνου.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΑΤΑΡΝΑΣ

 Το Μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια κατηφοριά της Αηδονόρραχης, με εξαίσια θέα προς τη λίμνη και τα βουνά του Βάλτου.
Η προσέγγιση της Μονής γίνετε σήμερα από το δρόμο Καρπενησίου Αγρινίου, με παράκαμψη στην Ανατολική Φραγκίστα προς τα βορειοδυτικά. Απέχει 70 χλμ. από το Καρπενήσι.

Σπάνια και πολύτιμα κειμήλια σώζονται στις δύο μεγάλες αίθουσες του Μοναστηριού , όπως: η εικόνα της «Άκρας Ταπείνωσης», ο Αργυροχρυσομεταξοκεντημένος επιτάφιος του 1584, έργο του Αρσένιου Μοναχού, σταυροί ξυλόγλυπτοι αργυροί, Άγια Ποτήρια, Ιερά Ευαγγέλια (τον πρώτο κάνδηλα που αφιέρωσε ο ήρωας Κατσαντώνης). Υπάρχουν ακόμα χειρόγραφα μεγάλης αξίας όπως οι λόγοι του Γρηγόριου του Θεολόγου. Αξιόλογη είναι και η βιβλιοθήκη της Μονής