Οι φετινες Κουτσουπιές ήταν το κάτι άλλο!

Οι κουτσουπιές φέτος μας αντάμειψαν 
Κάθε χρόνο οι κουτσουπιές ή δέντρα του Ιούδα όπως λέγονται ανθίζουν μέσα στο Μάιο και μας χαρίζουν όμορφες εικόνες μέσα στον κήπο μας 

Φέτος τις χορτάσαμε, άνθισαν νωρίς στις αρχές Μαΐου και η ανθοφορία τους διήρκεσε πολύ λόγω του εξαιρετικού καιρού κατά την διάρκεια της Άνοιξης. 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα, διαβάστε εδώ

1. η κουτσουπια

Η Κουτσουπιά, λατ. Cercis siliquastrum, λέγεται και κότσικας ή κουτσίκι ή Μαμουκαλιά, ή Δένδρο του Ιούδα
Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο δέντρο της Μεσογειακής και της ελληνικής υπαίθρου που ξεχωρίζει κάθε άνοιξη στους αγρούς με τα πυκνά μωβ άνθη της. Η κουτσουπιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα πέντε μέτρα.
Η Κουτσουπιά είναι φυτό που υπήρχε από την αρχαιότητα σε όλα τα κράτη της Μεσογείου. Το επιστημονικό της όνομα Cercis siliquastrum, το έλαβε από την λέξη Κέρκις, ένα εξάρτημα του αργαλειού, που στην αρχαιότητα το έφτιαχναν από ξύλο Κουτσουπιάς!

Τα άνθη της Κουτσουπιάς τρώγονται ωμά αλλά και σε σαλάτες ή διατηρημένα σε ξύδι, αρκεί να έχουν πλυθεί πολύ καλά!

2. το δεντρο του ιουδα

Σύμφωνα με το θρησκευτικό μύθο, παλιότερα πίστευαν ότι η Κουτσουπιά ήταν το δέντρο από το οποίο κρεμάστηκε ο Ιούδας μετά την προδοσία. Στα Αγγλικά αναφέρεται ως «Δέντρο του Ιούδα», προφανώς από παράφραση του “Arbre de Judée” που στα γαλλικά σημαίνει «Δέντρο της Ιουδαίας», μια και η Κουτσουπιά είναι πολύ κοινό φυτό στην περιοχή της ιστορικής Ιουδαίας. Τα ιερά κείμενα της Διαθήκης αναφέρουν πως ο Ιούδας τελικά κρεμάστηκε σε συκιά, οπότε και η ονομασία καταργήθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *